Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Osnovna škola “Aleksa Đilas Bećo” nalazi se u mestu Mojstir, opština Tutin. Ime nosi po bivšem učitelju i narodnom heroju Jugoslavije, Aleksi Đilasu.

Pored matične škole postoje i izdvojena odeljenja: Draga, Vrba, Špiljani, Z. Mojstir, I. Mojstir. Nastavu pohađa oko 250 učenika.

Osnovna škola u dragi počela je sa radom 1948. godine, i to u privatnoj kući Rasima Pepića, kao četvorogodišnja škola sa dva kombinovana odeljenja, tj. sa oko pedeset učenika. Osnovna škola u dragi je u sastavu O.Š. "Aleksa Đilas  - Bećo" u zapadnom mojstiru. Ova škola nosi ime narodnog heroja Alekse Đilasa - Beća koji je bio prvi učitelj u školi u zapadnom mojstiru. Učesnik je drugog svetskog rata i poginuo je 1943. godine na Slijepac mostu kod Bijelog Polja gde mu je i danas spomenik, tako da od 1945. godine ova škola nosi njegovo ime. Školska zgrada u Dragi izgrađena je 1950. godine blizu zadružnog doma u centru sela. Školsku zgradu u dragi su izgradili meštani sela, mesnim samodoprinosom. Škola je izgrađena od kamena. Imala je dve učionice, jedan kabinet i školski stan za prosvetne radnike. Po useljavanju u novoizgrađenu školsku  zgradu formirana su četri odeljenja od prvog do četvrtog razreda i imalo je oko sto učenika. Godine 1966./67. formirana je osmogodišnja škola koja i danas radi. Godine 2002. školska zgrada nije bila više za upotrebu te je srušena.

Na temeljima stare škole sagradjena je nova skola koju pohadjaju ucenici iz Drage, kao i iz Vrbe od 5. do 8. razreda.

Novosti i Obaveštenja

Prijavi Se

Mapa

Designed by Agencija "Shift"