Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

KODEKS LEPOG PONAŠANјA UČENIKA

OSNOVNA ŠKOLA JE OBAVEZNA. Ako ne dolazite u školu roditelјi će biti krivi za to što ćete ostati bez osnovnog obrazovanja. Ako redovno dolazite, najveća korist je VAŠA.

U školu dođite 10 minuta pre početka časa. Tako ćete smireni i skoncentrisani ući na čas i iskoristiti svih datih 45 minuta. Možda vam se čini neverovatnim ALI TO JE ZAISTA KORISNO. Bez odobrenja nastavnika ne smete napustiti čas.

Donošenje kompletnog pribora za rad je preduslov za prisustvo času! Budi uredan, poštuj nastavnika i ne upisuj sebi neopravdane izostanke. Jednostavnije je – ponesi pribor.

Ulazak u službene prostorije škole biće jednostavniji ako ulјudno pokucate na vrata. Za vreme nastave ničim ne narušavajte red i tišinu. Poštujte svačije pravo na obrazovanje.

Bežanje sa časova samo prividno rešava problem koji u stvari postaje veći. Na vreme završavajte svoje obaveze, a ako to niste učinili, budite dovolјno hrabri i suočite se sa problemom. Shvatićete da on i nije toliko velik kako vam se čini.

Izostajanje iz škole pristojno najavite. Osnovni znak pristojnosti je kada nekome, ko vas očekuje, objasnite ZAŠTO NISTE DOŠLI. Izostajanje iz zdravstvenih razloga opravdajte po povratku u školu lekarskim opravdanjem.

Ne ugrožavaj svoje zdravlјe koristeći cigarete, alkohol, narkotike – nikada, a posebno ne u prostorijama škole, dvorištu ili ekskurzijama.

Na stepeništima i hodnicima provodite samo potrebno vreme – kada menjate učionice ili izlazite iz škole. Pomozite mlađima da bezbedno prođu kroz gužvu.

Kao i u svemu ostalom i za vreme časa najvažnije je da poštujete SEBE. Zahtevajte da svi ćute i slušaju kada vi govorite. To je minimum uvažavanja koje dugujete sebi i drugima.

Dozvolјeno je da u velikim količinama upotreblјavate reči: MOLIM, HVALA, IZVOLI, IZVINI. U KOMBINACIJISA LjUBAZNIM OSMEHOM PRED VAMA SU NEOGRANIČENE MOGUĆNOSTI. Probajte! Uspeh je zagarantovan.

Šaputanje drugu je samo prividno znak dobrog drugarstva. U stvarnosti to je potcenjivanje njegovih sposobnosti da nauči, pothranjivanje njegove lenjosti i nemara. Bolјe je – pomozi mu da nauči!

Ako odlučite da u školu donesete skupocene predmete, neka to bude na vašu odgovornost. Ako se oštete ili izgube ne krivite druge.

Mobilni telefon nije dozvolјeno nositi u školu. Ako ga ipak poneseš, na svoju odgovornost, na času ga treba isklјučiti. On je tvoja privatna stvar, a svoju privatnost treba zadržati za sebe i njome ne ugrožavati druge. TVOJE ne može biti važnije od NAŠEG.

Školska imovina koristi svima. Ne iskazujte svoje nezadovolјstvo na njoj. Nemojte biti jači od onoga što ne može da se brani. Ne pišite po školskim klupama, stolicama, vratima i zidovima. Ako napravite štetu vaši roditelјi će morati da je plate. Od takve štete nemate koristi.

Čuvajte svoju đačku knjižicu. Ona je svedok jednog važnog dela vašeg života. Potrebna vam je da biste nastavili dalјe. Slobodno je pokažite svima. U njoj nema laži i nemate čega da se stidite. I najneprijatnija istina bolјa je i od najmanje laži. Svaka neistina brzo se otkriva i tek tada postaje neprijatno.

Iznenadite svoje drugove i svaki nesporazum rešite tako što ćete PRVI pružiti ruku pomirenja. VOLITE TO ŠTO SMO RAZLIČITI. Bilo bi dosadno da smo svi isto pametni i isto lepi. Budite originalni ali ne na račun onog pored sebe.

Iskažite svoje mišlјenje ili nezadovolјstvo BIRANIM, ULjUDNIM rečima. Tako ćete jednostavno rešiti svaki nesporazum i sa nastavnikom i sa drugovima. Sigurno vam nije prijatno kada vam neko pretura po torbi ili pernici, pa ne činite ni vi to drugima.

Pričanje sa ustima punim hrane, mlјackanje u toku razgovora, jednako je pričanju sa žvakaćom gumom u ustima. Nepristojno je i jedno i drugo.

Budite pažlјivi i nežni prema najmlađim učenicima u školi. Oni od vas uče kako treba da se ponašaju.

Donošenje u školu predmeta koji tebe ili druge mogu da povrede (petarde, oštra sečiva) je zabranjeno! U protivnom, bićeš trajno u centru negativne pažnje!

Omogućite dežurnom učeniku da savesno radi svoj posao. Nemojte mu praviti društvo na dežurstvu! On je odgovoran za red i ne treba da pogreši!

Boravak u urednom i čistom okruženju svakome više prija. Učionica i dvorište biće onakvi kakvim ih vi stvorite. Zato ne bacajte smeće oko sebe, NE OSTAVLjAJTE TAKVE TRAGOVE ZA SOBOM!

Odeća koju nosite jasno govori o vašoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe koji mora biti poštovan. Odeća u kojoj dolazite u školu treba da bude ukusna, uredna, u vašem stilu, ALI PRAKTIČNA ZA RAD.

Ne smete nositi: šortseve, majice na bretele,papuče za plažu, kape (kačkete, kapulјače) na času, navijačka obeležja (šalove, kape) u školi.

Devojčice ne smeju da nose: prekratke suknje, prekratke majice, majice sa dubokim dekolteom i tankim bretelama, obuću sa visokim štiklama, papuče za plažu, marame na glavi (na času), nakit preteranih dimenzija i u preteranim količinama.

Obaveza učenika je da brinu o ličnoj urednosti i higijeni. Ako je kosa duga mora biti uredno vezana, šiške ne smeju upadati u oči. Kosa ne sme biti ofarbana u napadne i neprirodne boje (tzv. disko boje). Devojčice ne smeju da dolaze u školu našminkane napadno i neprimereno uzrastu, predugačkih i namazanih noktiju.

Ukoliko učenik dođe u školu neprikladno odeven ili neuredan predmetni nastavnik u saradnji sa odelјenskim starešinom može da ga vrati kući. Učenik je dužan da se pristojno obuče i odmah vrati u školu.

Pretpostavlјa sa da je namena toaleta svima poznata. Nemojte širiti broj poslova koji se tamo mogu obaviti, a nije ni naročito ugodno da se u njemu duže zadržavate. Ono što se tu dešava ne predviđa publiku. Budite u TOALETU SAMI. PRISTOJNIJE JE.

Poštovanje odraslih može se iskazati na bezbroj načina: ustupanjem mesta, jasno izgovorenim pozdravom, propuštanjem pri prolaženju. Podrazumeva se da se to nauči u najranijem detinjstvu u porodici. Škola je pravo mesto da se naučeno i pokaže.

Čekanje ispred vrata učionice pre početka časa ponekad je dosadno i možda izgleda nevažno. Dosada može da se prekrati razgovorom. Stajanje u pristojnom redu govori o VAŠOJ ZRELOSTI I OZBILjNOJ NAMERI DA U ŠKOLI DOBIJETE ONO PO ŠTA STE DOŠLI – A TO JE VAŠE NAJOSNOVNIJE OBRAZOVANјE.

Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti i kažnjeno. Načini kažnjavanja zapisani su u strogim pravilnicima koje bolјe razumeju odrasli. KADA OSETIMO KAKO JE LAKO PONAŠATI SE PRISTOJNO, ZAKONI I KAZNE ODRASLIH BIĆE NAM SUVIŠNI.

Novosti i Obaveštenja

Prijavi Se

Mapa

Designed by Agencija "Shift"